ponedjeljak, 4. kolovoza 2014.

Činjenice o kafi koje sigurno niste znaliČinjenice o kafi koje sigurno niste znali

Činjenice o kafi koje sigurno niste znali

Činjenice o kafi koje sigurno niste znali


Kafa je druga namirnica u svijetu po prodaji, fascinantan prirodni resurs koji ima velik kulturni utjecaj u svijetu. Evo nekoliko interesantnih činjenica o kavi koje vjerojatno čujete po prvi puta!
Kafa je uzrokovala smrtonosni val nasilja u Keniji
Epidemija krađe i nasilja uništila je industriju kafe u Keniji, zemlji u kojoj kilogram ovog zrnja vrijedi sedmični plaću. Formirane su posebne policijske snage za rješavanje problema, a napadi naoružanih bandi postali su svakodnevna pojava. Uzgajivači kafe prisiljeni su spavati u svojim poljima ne bi li se odbranili od lopova. Kriminalci uhvaćeni na djelu - linčovani su na ulici.
Gljivična bolest uništava Srednju Ameriku
Coffee Rust je gljivična bolest koja napada lišće kafe. Naziv je dobila po prepoznatljivim narančastim mrljama. Ova bolest uništava usjeve od 19. stoljeća, a osim što ubija biljke, prijetnja je egzistenciji poljoprivrednika širom svijeta. Kafa Arabica je glavna žrtva ove bolesti, a zemlje s najvećom proizvodnjom trenutno se bore s epidemijom. U februaru 2013. u Gvatemali je proglašeno stanje elementarne nepogode, a država je osigurala 14 miliona dolara za kupnju pesticida. Sedamdeset posto njihove nacionalne proizvodnje kave je zaraženo tom bolešću.
Kafa sadrži kofein koji privlači pčele
Svaki drugi tekst o kafi na internetu, reći će vam da su kafu otkrili čuvari koza koji bi bili veseliji nakon što bi prožvakali koje zrno. Zašto kava sadrži kofein? Pa, otrovan je za puževe i druge nametnike, ali  ima pozitivan utjecaj na oprašivače poput pčela. Naime, znanstvenici su otkrili da konzumiranje kofeina pomaže pčelama da poboljšaju svoje dugoročnu memoriju. Kofein djeluje na hemiju mozga pčela na način da bolje pamte cvijeće, pa je vjerojatnije da će se vratiti na biljke iste vrste.
Etiopijska ceremonija ispijanja kafe
Etiopijska svečanost pravljanja i ispijanja kafe ili Bunna, ključni je dio društvenog života. Proces pripreme može potrajati satima. Započinje s pranjem zrna kave, a završava svečanim ulijevanjem u čaše. Sve obavljaju žene, a djevojke se od malih nogu uči kako izvoditi ritual. Obavlja se barem jednom dnevno.
Predoziranje i ovisnost o kafi
Kofein je kao i svaki lijek otrovan u određenim dozama. Smrtonosna doza kofeinaiznosi cca 100 šaljica kave. Ako tijelo nije naviklo, trebat će i puno manje. Na primjer, 17-godišnja djevojka u Engleskoj bila je hospitalizirana nakon što je popila sedam dvostrukih espressa. Naglo je mijenjala raspoloženja, imala je povišenu temperaturu i nekontrolirano lupanje srca. Kao ovisnost o kofeinu definira se potreba za šest ili više šaoljica mljevene kafe dnevno.
Umjetnički izričaj i natjecanja
Ljudi će se natjecati u svačemu pa čak i u spravljanju toplih napitaka. To je taj natjecateljski duh koji nam je omogućio da imamo Svjetsko prvenstvo kušača. U tom natjecanju sudionici nastoje osjetom mirisa i okusa prepoznati što više različitih kafa iz cijelog svijeta u što kraćem roku. Latte art, s druge strane, je korištenje vrućeg mlijeka i espressa kako bi se stvorili zapanjujuće prekrasni motivi na površini napitka, piše punkufer.ba.

Nema komentara:

Objavi komentar